Nortlander blog

Guidernes yndlings retter før afterskien

Skrevet af Praktikant Nortlander | 25-10-17 11:31

Hårdt og udfordrende skiløb er lig med stor appetit… og alle der har været på skiferie, ved at dagen på pisten ikke er fuldendt uden en god middag på bjerget.

“It is known, it is known!”

Oste fondue, jägerschnitzel, tyroler gröstl… Jeg sidder selv og bliver brødflov med lengsel til udsigt over bjergtoppe, bare af at tænke på disse måltider…

Efter en laaaaang skidag på bjerget, synes jeg bestemt ikke, det er en forbrydelse at forkæle sig selv med en kaloriefyldig middagspause! vel?

Til ære for nogen af de bedste måltider der sendes over disken på Alpernes tiroler destinationer, har jeg i den forbindelse sat mig selv til opgave, at finde den ultimative tiroler afterski-dish!

Under min research, har jeg som udgangspunkt gået til værks, ved at udspørge de fantastiske Nortlander guider som har boet i Tirol, i mindst én sæson. 

  • Mit eget personlige valg af mad på bjerget er pizzaen, men den er nok lidt for mainstream og måske ikke det, de fleste forbinder med Alperne... så den fik lov at udeblive :(

Resultatet af favoritterne, kommer her i en top 3 over Nortlander guidernes fortrukne spise!

Som i alle andre konkurrencer, så starter vi fra bunden:

3. Gullashsuppe

Det kan vist ikke være nogen overraskelse at Gullashsuppen er med her.


Suppen stammer oprindeligt fra Ungarn, fra det 9'ende århundrede, hvor det efter sigende skulle have været fårehyrterne, som lagde kød ind i maveskindet på slagtet får. Herefter fik solens varme, lov til at tørre kødet, så det blev modnet og klar til gryden.

Får og gullash synes jeg ikke spænder i harmoni med den Gullashsuppe jeg kender fra Alperne. 'Facts straight' - så er det først i 16 hundrede-tallet du finder den første 'moderne' opskrift på den gode Gullashsuppe, som du kender den.

Selvfølgelig med masser af paprika!

Fælleskabet med Østrig-Ungarn som gik i opløsning tilbage i 1918, var måske alligevel ikke helt forgæves, da jeg uden tvivl mener den bedste Gullashsuppe fås i Østrig! :)

2. Rösti mit Speck

Reibekuchen, Kartoffelpuffer eller bare Rösti - kært barn har mange navne.

Hvis du aldrig har smagt en portion Rösti, ja så må der altså være noget galt!?

Som nævnt, så er der mange navne og flere forskellige fortolkninger af denne karakteristiske alpe-klassiker.

Jeg vil beskrive den version, som de fleste anser som den oprindelige Rösti:

Retten er oprindelig en schweizisk kartoffelret, og blev ofte spist til morgenmad i storbyen Bern.

Hovedindholdet i retten er enten rå eller kogte kartofler, revet og stegt i olie eller smør med tilsat ost. I dag har Röstien udbredt sig til hele den tysk-talende del af Alperne, og jeg vil næsten love du ikke kan finde hytte på bjerget, som ikke servere Rösti.

  • TIP. Skulle du tilfældigvis være i St Anton, så oplev din Rösti på restaurant Zennhütte. Stedet ligger lige under Galzigbahn-gondolen og her laver de en uimodståelig Rösti!

1. Tiroler Gröstl

Vinderen kommer lidt som en overraskelse for mig.. Ikke fordi det ikke er lækkert, for det er retten bestemt! Men, at guiderne vælger Tiroler Gröstl, må altså have noget at gøre med at retten måske ikke er så tyroler-agtig som vi går og tror.

Tiroler Gröstl er jo i bund og grund Alpernes svar på den danske biksemad. I Alperne og især i Østrig, koger man kartoflerne ind i øl inden de steges sammen. Herefter tilsættes en masse krydderier heriblandt kommen, som giver retten en helt speciel tyroler smag.

Hvem der kom først  til retten vides ikke, men efter min egen overbevisning så er jeg ret sikker på det var mormors version, som både er grundlæggeren og den absolut bedste!

 

De bedste snehilsner fra Praktikanten! - Skientusiast siden jeg kunne gå.