Nortlander blog

Interviewserie om skiløb: Freeriding

Skrevet af Frederik Lundgren | 27-07-14 10:36

Nortlander vil igennem den nærmeste fremtid bringe dig tre interviews omkring skiløb, og hvilket noget udstyr du skal bruge til de forskellige former for skiløb.

Jeg har snakket med tre eksperter om, hvad der er godt at have med, og hvorfor det er disse ting du skal bruge, for at gøre din tur helt perfekt.

Freeriding

Den første type skiløb vi skal kigge på er freeriding. Freeriding er meget kort fortalt at stå i offpisten, men det indebærer så meget mere end det.

Freeriding er en gren af skiløb, der har udviklet sig enormt henover de sidste 10-15 år, både når det kommer til antal udøvere, proffesionelle som amatører, konkurrencer (Danmark har sit eget DM i freeride) men især når det kommer til udstyr.

Jeg har talt med Jeppe Hansen som arbejder i butikken Surfline i Århus, en af Danmarks største skibutikker når det kommer til freeride skiløb. Vi bad ham om at nævne 10 ting, som er gode at have med på en rigtig freeride tur:

1. En ordentlig ski

“En freeride ski der er minimum 105 mm under foden. Der skal gerne være en Salomon Guardian tour binding på den, og skind skåret til skien.

Skind bruges til at gå op af bjerget i offpisten, når der ikke lige er en lift i nærheden, det er der jo sjældent hvis du gør det rigtigt!

2. Lavinekit

Et lavinekit bestående af Skovl, sonde og bipper. Bipperen er især vigtigt, det er en lille teknisk himstregims, som kan tale med alle andre typer og former af bippere.

Den skal være hurtigt at søge med og gerne fungere med tre antenner. De kommer i mange forskellige størrelser og priser.

3. ABS Rygsæk

En ABS lavine rygsæk. Det er med indbygget airbag, så du undgår at blive begravet ved en lavine. Den er dyr, men så må du spare lidt på krudtet i baren.

4. Guide eller kammerat der kender området

En kammerat eller en guide der kender området, så du ikke kaster dig ud i et terræn, som dit niveau måske ikke rækker til.

Eller en kammerat der kender smuthullerne i skoven.

5. Ordentligt tøj

Noget ordentligt skitøj, dvs. skaltøj! Ikke nogen stor dunjakke du ikke kan ånde i eller som bliver våd, men noget vand og vindafvisende skaltøj som fungerer!

6. Førstehjælpskit

Et lille førstehjælpskit med et helt basic indhold, hvis uheldet er ude.

7. Telefon

En telefon. Det er ret smart at kunne ringe efter hjælp, hvis der er noget der går helt galt.

8. Vand

Vand, vand, vand. På trods af at du er omgivet af H2O, så er det en rigtig god idé at have lidt vand med at drikke, fordi det jo tit er ret hårdt at stå på ski.

Lige meget hvilken type af skiløb det er.

9. Støvler

Et par støvler som du kan holde ud at have på. Noget der sidder ordentligt på foden, og helst nogen der har en hike funktion og skridsikker bund. En hike funktion gør det lettere at gå opad.

Jeg hader at kravle rundt på glatte klipper og bruge energi på at skvatte rundt…

10. Godt humør

En positiv stemning i gruppen er også noget af det vigtigste at have med. Hvem bestemmer, hvem er utryg, hvem kører først, hvem kører sidst.

Alt sådan noget er godt at have på plads, inden du starter dagen, så alle er godt tilpas, når I endelig er afsted.”

 

Hvorfor disse ting?

“Hvis du har råd til at stå på ski, og vil køre offpiste, mener jeg faktisk at selv en dyr ABS rygsæk burde være obligatorisk standardudstyr.

Der sker konstant uheld rundt omkring på destinationerne, og mange kunne være undgået, hvis de uheldige havde kørt med det rigtige gear.

Og med den rigtige stemning, oveni det rigtige gear, så har du alle forudsætninger for en perfekt tur.”

 

Er nogle mærker bedre end andre?

“Jeg synes der er rigtig mange mærker, der laver godt gear.

Problemet er desværre at forbrugeren, den almindelige skiløber, ofte ikke ved hvad der passer til de behov han/hun måtte have.

Derfor kan du nemt ende op med f.eks. en alt for stiv freeride ski, en for smal ski eller en underlig dynafit tour binding, som går i stykker, blot fordi forbrugeren vejer mere end 90 kilo.

Selv til Helly Hansen FreerideDM ser vi desværre alt for ofte folk, der stiller op med elendige bindinger, der klikker ud, bare de belaster en lille smule mere en normalt, eller folk der stiller op på små tynde twin tip ski, som ikke gør dem meget godt i dyb offpiste.”

 

Er der nogle specielle destinationer i europa, som er ekstra gode når det kommer til freeriding?

“Der er i hvert fald mange destinationer, der brander sig selv på at være de helt lækre freeride-steder at tage hen.

Du må jo forberede dig på, at hvis du vil til St. Anton, så står du i liftkø med 200 svenskere på en puddermorgen, mens du kunne stå i Bad Gastein ikke langt derfra, og være den eneste med brede ski i liftkøen.

I et godt familie resort kan du være sikker på at få masser af sider helt for dig selv. Der skal selvfølgelig være noget højde på, og der skal være adgang til at kunne komme op på nogle toppe.

Et godt område er vel der hvor der lige er faldet 40 cm tør pudder, og der er adgang til noget stejlt skiløb. “

Dette var det første af flere interviews, som Nortlander vil bring omkring skiløb og snowboarding. Jeg håber du kan bruge det til noget!

Hav det godt til vi snakkes ved næste gang!

Frederik Lundgren
Nortlander Marketing & Content Consultant