nortlander_skier_1600x992

Nortlander blog

Kend din powder!

Udgivet af Camilla Rie Jensen den 05-10-18 15:08

Findes der noget federe end first-tracks, powder og brede planker under fødderne...

Nej, vel?

Godt at vi er enige om det! 

Her får du en kort oversigt over den bedste powder og gode råd til at undgå laviner, når du skal være smart i off-pisten.

Powderweek_2018_2

Kend de forskellige typer af sne 

Der findes forskellige typer af sne, og nogle bedre end andre hvis du vil have perfekt off-piste. 

Den ultimative freeriders drøm er, når der er faldet puddersne.

Puddersne falder ved lave temperaturer og binder sig ikke sammen ligesom den sne, der falder ved en temperatur omkring 0 grader. 

Den sne bliver derimod kaldt for klæbrig sne, og er perfekt til undervisning på pisterne, eller til at bygge snemænd af. 

Puddersne er optimalt, fordi det er luftigt og derfor ikke er tungt at køre i!

Den aller bedste sne er hvis, der er bund i. Det vil sige, at den akkurat har bundet sig til snelaget under - det skal jeg nok forklare mere om længere nede...

Klæbrig sne er derimod tungere, og du vil også opleve, at den giver mere sved på panden at køre i.

Der findes selvfølgelig flere typer af sne, men det her er den nysne, vi ofte stifter bekendtskab med på vores skiferie.

HubSpot_newsletter_PowderWeek

Tre forskellige former for laviner

Ligesom med sneen, findes der også forskellige typer af laviner. 

Jeg vil her dog kun nævne dem, som du skal være mest opmærksom på, når du klikker skiene på og bevæger dig ud i powder-heaven. 

Den første lavine opstår ved vindpakket sne. Det vil sige, når det eksempelvis har sneet en del, og der kommer en hård vind, så sneen ikke kan få lov til at binde sig. 

For at få stabil sne kræves det, at nysneen binder sig sammen med de gamle snelag nedenunder, eller som jeg skrev før, at der er lidt bund i. 

Denne type kan være rigtig farlig, især fordi det er svært at se, om sneen har bundet sig. 

De to andre typer er dog ofte nemmere at forudse. 

De opstår enten, når der er kommet et massivt snefald, og sneen derfor ikke kan holde på sig selv og ryger ned ad bjerget. 

Eller når sneen begynder at smelte, og der opstår en tøsne-lavine. Her bliver sneen rigtig våd og tæt og vil typisk glide ned i langsomme men tunge laviner.  

Og hvis det nu skulle ske, at du udløste en lavine...

Så skal du se at få r**en med dig, enten ved at køre ud til siden og dermed væk fra lavinen, eller forsøge at køre fra den...  

Og hvis det ikke er muligt, så forsøg så vidt som muligt at holde dig i overfladen, så du ikke bliver begravet langt under sneen. 

stanton_freeride-1

Gode råd inden du hopper i off-pisten

Først og fremmest er det vigtigt at have udstyret i orden, tjekke vejrudsigter, sneens lag og lavineadvarsler for at orientere dig om lavinefare.

I forhold til udstyr vil jeg anbefale, at du medbringer en ABS taske eller lavine rygsæk, so to speak... Den vil hjælpe dig med at holde dig i overfladen, hvis du skulle blive fanget i en lavine. 

Derudover skal du som minimum medbringe:

  • En skovl (helst sammenklappelig)
  • En sonde (en lang, sammenklappelig pind, som bruges til at stikke gennem sneen, så man kan mærke hvis en person ligger begravet)
  • En lavinesøger (men læs lige brugsvejledningen inden, eller leg gemmeleg med en ven)

Hvis du derimod ikke er så erfaren med off-piste, vil jeg på det stærkeste anbefale dig at medbringe en certificeret guide - så er det næsten lige så sikkert som at gå på gaden. 

Ellers er det en god idé at søge mod skovterræn, da træer og klipper vil tilbageholde og binde sneen i større grad, end hvis du kører over trægrænsen. 

Men husk lige at navigere uden om træerne... 

Med venlig hilsen 
Camilla // Nortlander 

Kategorier: Powderweek

Nortlanders skiblog

Skiferie, need-to-knows og gode råd

Her på bloggen finder du alt lige fra tips og gode råd, guides til forskellige destinationer, billigste afterskisteder, snestatistikker... Med andre ord finder du alt det, du har brug for at vide før, under og efter din skiferie.

Har du en god idé til et emne eller tema, så send en mail til info@nortlander.dk - Så gør vi, hvad vi kan for at leve op til dine ønsker. 

God læselyst! 

    Nyeste blogindlæg