nortlander_skier_1600x992

Nortlander blog

Mødet med muren i Avoriaz

Udgivet af Peter Nordentoft den 23-03-15 11:55

Selvom Avoriaz befinder sig i et kæmpemæssigt område, forbundet af en lang række store og små skiområder, føler du altid en lokal og afslappet stemning i idylliske Avoriaz, men der ligger noget og lurer i det fjerne...

En piste af den helt onde slags, og som ganske sigende har fået navnet: "Le Mur" og det er altså ikke uden grund, at den har fået det navn!

La ChavanetteLa Chavanette, Mur Suisse eller Swiss Wall - ond piste, mange navne...

Om sommeren under Tour de France hører man på bjergetaperne kommentatorerne sige, at nu rammer en rytter muren, hvor cykelrytteren ”står stille som et tysk træ i Harzen” (Legendarisk citat fra Jørgen Mader).

Nu har jeg så selv haft fornøjelsen af at ramme den legendariske Le Mur, som grænser op mellem Schweiz og Frankrig.

Det er dog kun lige i starten, og nogle få meter. Jeg har dog været så heldig, at jeg skal nedad og ikke op af bjerget.

Le Pas de Chavanette, også kendt som "Mur Suisse" eller "The Swiss Wall", er en særlig stejl og vanskelig piste i Portes du Soleil skiområdet, som ligger på grænsen mellem Frankrig og Schweiz.

Du kan nå det fra den franske by Avoriaz og fra de schweiziske byer i Les Crosets og Champéry.

Du begynder nedkørslen på grænsen mellem Schweiz og Frankrig, og kaster dig ned ad den schweiziske side af bjerget mod Les Crosets.

Le Mur er blevet klassificeret med en rating som orange, hvilket betyder, at det er klassificeret som for vanskelig at passe i standard klassifikation, som man kender det med grøn, blå, rød og sort.

Pisten har en længde på 1 kilometer og en højdeforskel på 331 meter, der starter ved 2.151 meter over havets overflade.

pisten_bliver_ikke_præpareret

Pisten bliver ikke præpareret, som du måske kender det med andre almindelige pister. Det betyder, at der kan komme pukler på pisten på størrelse med en lille bil.

Pisten starter med en smal passage på bjergtoppen, og efter de første 50 meter har du to valg.

Du kan tage lidt længere ud til venstre, hvor muligheden for større sving, og færre sten/klipper. Eller så kan du tage den direkte vej ned ad Le Mur - den er til højre og ned ad Rocky passage.

Det bør du dog kun tage, hvis du er en meget erfaren skiløber, der ved hvordan du håndterer pukler, da det i realiteten er en fortsættelse af de første 50 meter, som er snævert, og chancen for at støde på et lille stenstykke er stor.

Den direkte vej går ind i en pasning mellem to stenede områder på højre side af skråningen. Det er lige ved stoleliften, det er ca. omkring halvvejs nede af pisten. Det kan føles som at køre i en halfpipe med pukler.

Efter denne passage bliver (nogle vil sige heldigvis andre vil måske sige: æv) puklerne mindre og mere overkommelige.

La Chavanette bedre kendt som "Mur Suisse"

De sidste 200 meter er et fladt stykke, så hvis dine ben ikke er i total mælkesyre, så er det bare spidserne mod dalen, og give den gas.

Du har nu mulighed for at tage stoleliften op, og tage en tur mere (som jeg gjorde) eller så har du muligheden for at løbe ned mod Les Crosets og Champéry i Schweiz, som også er en fin tur.

Som altid, så vil det være en god idé at iføre sig beskyttelsesudstyr såsom en hjelm og evt. rygbeskyttelse.

Det er også en god idé at køre sammen med andre - hvis nu du skulle være så uheldig og tabe en ski, så skal du ikke gå hele vejen op ad pisten igen.

De gæster som har været modige nok til at tage den med mig, har været godt mørbanket når vi var kommet ned, men hvis du godt kan lide at blive udfordret på pisten, så er den helt klart en tur værd.

Ta' fat i mig eller en af de andre Nortlander-guider i Avoriaz, hvis du har flere spørgsmål eller bare gerne vil udfordre en af guiderne i denne "overlevelsestur".

Peter Nordentoft Nortlander-guide i Avoriaz 2014/15
P.S. Hvis du er i Avoriaz og gerne vil se Schweiz, men ikke er i humør til et møde med muren, så kan du faktisk også tage liften ned, det skal du ikke høre et ondt ord for.

Husk også at du skal have liftkort til hele Portes du Soleil for at kunne tage turen til Schweiz.

Kategorier: Avoriaz, Frankrig

Nortlanders skiblog

Skiferie, need-to-knows og gode råd

Her på bloggen finder du alt lige fra tips og gode råd, guides til forskellige destinationer, billigste afterskisteder, snestatistikker... Med andre ord finder du alt det, du har brug for at vide før, under og efter din skiferie.

Har du en god idé til et emne eller tema, så send en mail til info@nortlander.dk - Så gør vi, hvad vi kan for at leve op til dine ønsker. 

God læselyst! 

    Nyeste blogindlæg