Italien er kendt for mange ting, men i forbindelse med skiferier, så er der 3 ting, der bare ikke er til at komme udenom.
De italienske skisportsbyer er billigere, deres pister er bedre præparerede og deres mad smager bedre end i resten af Alperne...
Men kan det nu virkelig også passe?
Tilhængerne af støvlelandet er ikke i tvivl, men jeg har nu alligevel sat mig for at nå til bunds i sagen.
Er Italien bare federe til at holde priserne og pisterne nede, mens de serverer kulinariske anretninger til folket?
HINT: Klik her og lad mig skræddersy din skiferie til Italien!
Er de italienske skisportsområder billigere end f.eks. de østrigske og franske?
For at komme nærmere et svar, har jeg sammenlignet priserne inden for følgende kategorier:
Lad os starte med liftkort - de er alligevel ret vigtigt for en skifere.
For at finde frem til den "endegyldige sandhed", så har jeg sammenlignet priserne på dette uvurderlige plastikkort fra 3 italienske, 3 østrigske og 3 franske skiområder.
I uge 7 koster liftkort i følgende skiområder:
ITALIEN
Sestriere: 1.470,-
Livigno: 1.720,-
Cervinia: 1.860,-
GENNEMSNITSPRIS: 1.686,-
ØSTRIG
St. Anton: 1.930,-
Wagrain: 1.830,-
Zell Am Ziller: 1.800,-
GENNEMSNITSPRIS: 1.860,-
FRANKRIG
Val Thorens: 1.640,- (lokalt)
Serre Chevalier: 1.840,-
Avoriaz: 1.880,-
GENNEMSNITSPRIS: 1.786,-
So far er Italien foran på point, men hvad med hoteller? Er hotellerne i Italien også billigere end i Frankrig og Østrig.
Se nu bliver det til genæld svært.
Hvis du kaster et hurtigt blik ned over vores egen side: www.nortlander.dk/skiferie/, så taler tallene ikke for, at Italien skulle være billigere end hverken Østrig eller Frankrig.
Men det kan der jo være mange grunde til, så nu kaster vi med terning og håber, at resultatet bliver anderledes.
I jagten på "sandheden" gik jeg ind på hjemmesiden for Canazei, Val d'Isère og Ischgl og søgte på det billigste hotel for 2 personer.
HOTEL
Ischgl: 567 EUR (morgenmad inkl.)
Val d'Isere: 1.379 EUR (uden pension)
Canazei: 560 EUR (morgenmad inkl.)
Ovenstående skal tages med mere end et gran salt.
Generelt, så kan du finde ekstremt billige lejligheder i Frankrig, hvor standarden så også er derefter.
Det kommer virkelig også an på, hvor du vælger at rejse hen - men i denne meget "objektive" gennemgang, der fører Italien 2 - 0 - 0 over Frankrig og Østrig :-)
Jeg har tidligere beskrevet, hvordan du i Canazei kan få en pizza til 8 euro og en øl til 3,5 euro.
Det må siges at være ret billigt, men se nu, hvad der skete...
Da jeg for sjov sammenlignede priserne for leveomkostninger i Bolzano (største by i nærheden af Canazei) med priserne i Briancon (Serre Chevalier), så resultatet således ud:
Men det må da være billigere end i Østrig?
Ikke hvis man sammenligner med Innsbruck, der ligger godt en time fra alle de større skiområder i Tyrol.
Det hele afhænger selvfølgelig også af, hvordan man vælger at leve.
Spiser du på de populære restauranter i terrænet, så slipper du generelt ikke billigt af sted med det - og det er uanset, om du er i Frankrig, Østrig eller Italien.
Okay - men passer det så, at pisterne er bedre præparerede i Italien?
Det her er måske ikke jordens nemmeste spørgsmål at besvare...
CNN lavede sidste år en top 100 over de bedste skipiste i verden.
Det er selvfølgelig ikke en vurdering af, hvor velpræparerede pisterne er, men vi kommer nok ikke meget tættere på et reelt svar.
"Desværre" - så løb Frankrig (Avoriaz) med førstepladsen over den bedste piste i verden.
Frankrig har faktisk intet mindre end 20 piste på "verdensranglisten", hvor Italien og Østrig har henholdsvis 9 og 4.
Den bedst placerede italienske pist, finder du på tredjepladsen, hvor Cervinia repræsenterer de rød, hvide og grønne farver.
Det bliver nok svært nogensinde at komme til bunds i sagen.
Men et hurtigt kig på vores tilfredshedsundersøgelse fra sidste år afslører, at når vi spøger, hvad folk elskede ved deres skiferie, så fremgår ordet 'pisterne' oftere blandt gæster, der har besøgt italienske destinationer.
Sådan sagde Helene Thomsen efter at have besøgt Canazei i uge 1:
Perfekt vejr. Gode pister. Stort skiområde og det at man kunne køre en god lang rundtur. God mad på hotellet.
Min egen personlige (og ekstremt "objektive") vurdering lyder dog også, at pisterne er både bredere og præpareres oftere i Italien end andre steder i Alperne.
Sidste myte kan af gode grunde hverken svares objektivt eller på baggrund af fancy statestik.
Der skal en ekspertvurdering til.
Jeg er selv mere til pizza end foie gras og schnitzel, men helt ærlig - du er helt sikkert bedre til at vurdere det, end jeg selv er.
Men du har læst med så langt, så du skal også ha' et svar...
Jeg har derfor rådført mig med vores stjernekok fra Gourmet Skituren, Lars, der tidligere har arbejdet på en stribe af Københavns trendy restauranter og senest været køkkenchef og medejer af Restaurant Rebel.
Lars: Det er virkelig en smagsag. Sat lidt på kanten, så siger man, at hvor italiener bruger olie i maden, så bruger franskmændene fløde og smør. Det kan godt blive meget tungt, hvor italiensk mad er lidt mere simpel.
Spørgsmål: Hvilken slags mad er du mest til personligt?
Lars: Hvis jeg skal vælge, så er jeg mere til det simple. En god svamperisotto eller måske bare pasta i en let tomatsovs.
Spørgsmål: Så du vælger Italien over Frankrig og Østrig?
Lars: Ikke nødvendigvis, men maden i de italienske bjerge har noget ærligt og simpelt over sig, og det tiltaler mig - men jeg vil ikke vælge det ene over det andet.
Vi kommer nok ikke meget nærmere et svar.
Jeg dømmer Italien til at være vinderen, men nu er det din tur - du behøver nemlig ikke være enig med mig.
Brug kommentarfeltet og lad mig høre, hvor du får de bedste pister og den bedste mad til de billigste penge.
Du kan også lade mig skræddersy din skiferie til Italien - klik her!
Jeg glæder mig til at høre fra dig!