Når samarbejdsvilligheden og fællesskabsfølelsen på arbejdspladsen skal styrkes, arbejder virksomhedens ledelse ofte med teambuilding aktiviteter. Det er i de seneste år blevet mere udbredt at kombinere aktiviteter, konferencer og møder med udenlandsrejser - herunder skirejser. For flere virksomheder kan der ofte opstå tvivl om, hvor grænsen går mellem de skattefrie rejser og de skattepligtige rejser.
Hvilke regler er der for rejsefradrag, og hvordan undgår man, at medarbejdere risikerer at skulle betale skat af rejsen? Der er mange ting, man som virksomhed skal være opmærksom på.
Vi har samlet de vigtigste regler for dig samlet herunder.
Det er vigtigt at definere formålet med firmarejsen. Er formålet med rejsen erhvervsmæssig eller er det primært for fornøjelsens skyld?
Her kan du få mere information om Nortlanders firmarejser
For at definere rejsen som en erhvervsmæssig rejse skal formålet have en konkret og direkte sammenhæng med virksomhedens aktiviteter. Det betyder, at deltagerne på rejsen skal have et udbytte af turen, som de kan bruge i deres daglige arbejde, og at turen skal være meget relevant for virksomhedens vækst og indtægter. Som virksomhed kan der stilles følgende spørgsmål:
Der er stramme regler på området, men der er dog muligheder for at kombinere forretning og fornøjelse. Der skelnes mellem følgende former for rejser:
Når der udelukkende er tale om en forretningsrejse, så kan virksomheden i skattemæssig henseende altid fradrage alle udgifter som driftsomkostninger.
Man kan som privatperson vælge at forlænge forretningsrejsen med et privat ophold. Her er turistmæssige indslag helt godkendte, og de dage skal ikke præges af fagligt indhold. Firmaet betaler stadig for transporten frem og tilbage samt opholdet i de dage, hvor man er af sted for virksomheden på firmarejse. Denne rejse er delvis fradragsberettiget, og det er en god måde at holde forretning og fornøjelse adskilt.
Det er først og fremmest virksomheden som har ansvaret for at bevise, at rejsens formål, og at det konkrete indhold har sammenhæng med deltagernes udbytte af rejsen. Man skal som virksomhed være opmærksom på, at en rejse kan være fradragsberettiget for nogle af deltagerne, men ikke for alle deltagerne.
En god idé ifølge revisionsfirmaet BDO er, at man inden afrejse får styr på fradraget for firmarejser ved at kontakte SKAT. Her fremlægges programmet forhånd samt en nærmere forklaring af formålet med turen. SKAT vurderer herefter hver sag individuelt.
Skal du på forretningsrejse med firmaet?
Så lad os hjælpe dig på vej!
Læs mere om Nortlanders firmarejser her