nortlander_skier_1600x992

Nortlander blog

4 grunde til at Passo Tonale og Pontedilegno-Tonale er et ukendt skiparadis

Udgivet af Mai Rønskov den 10-06-14 19:32

Soldalen

Udsigten over det solrige Passo Tonale

Mellem Lombardiet og Trentino, lige præcis der hvor grænsen går imellem de to regioner, ligger den lille alpeby, Passo Tonale.

Der er ikke ret mange, der kender til byen, men du skal ikke lade dig narre. Stedet har alt hvad en perfekt skidestination bør have.

Hele området har 120 km pister, som ligger omkring byerne Passo Tonale og Ponti di Legno, hvor de to bindes sammen af pister og lifter.

Det ligger mellem to bjergsider i “Val di Sole”, som betyder soldalen. Et navn som soldalen lyder nærmest umuligt at leve op til, når vejret på de europæiske destinationer kan skifte så meget.

Men Passo Tonale og Ponte di Legno skuffer næsten aldrig.

Herunder ses en af de fantastiske ”bluebird”-dage, man tit og ofte oplever hernede, og jeg ved ikke med dig, men jeg synes det her billede lever op til navnet “Val di Sole”.

Åbner tidligt og lukker sent, skiverdenens 7/11

Passo Tonale ligger i 1884 meters højde, hvilket gør, at du som skiløber eller snowboarder simpelthen kan stå der hele sæsonen uden problemer.

Gletscheren der sørger for lange åbningstider i Passo Tonale

Det forholder sig faktisk sådan, at Passo Tonale og pontedilegno-Tonale er nogle af de første skidestinationer til at åbne og en af de sidste til at lukke i løbet af året, dels pga. højden i området, men især fordi her ligger en gletscher i 3000 meters højde, der har åbent allerede fra juni!

Så hvis du har planer om at slå et smut forbi det nordlige Italien i sommerferien, må du for guds skyld ikke glemme dine ski!

Man kan uden problemer sige, at det her område både er snesikkert og solsikkert.

Passo Tonale = Perfekt familieområde

Udover at stedet har åbent i evigheder, så er det også et perfekt sted for familier at tage til.

Passo Tonale er som sagt en lille by, og den er bygget således, at du altid vil være utrolig tæt på enten piste eller lift.

Det er du fordi, at mange af hotellerne er bygget således, at du ikke har mere end 50 meter til skiterænnet fra der hvor du bor.

En “feature” som du ikke oplever ret mange andre steder i Europa.

Og for at det ikke skal være løgn, har de også skiskoler, hvor der både tales skandinavisk og engelsk, hvis ens italienske sproglige kunnen ikke er helt finpudset.

Pisterne i området er enormt begyndervenlige, med mange blå og enkle bakker i områdets højre del, som er ideelle for dig, der måske ikke har stået super meget på ski før.

Er du til gengæld en haj på ski og synes, at de blå pister bliver lige kedelige nok, så skal du bare tage over til gletscheren eller til den anden by, Ponti di Legno/Temù, hvor det først og fremmest er røde og lidt mere udfordrende pister.

Så om du er nybegynder eller ekspert, skal du nok finde dit match i Passo Tonale.

Ukendt pisteparadis

En anden fordel ved stedet, som nok i virkeligheden er noget af det vigtigste og bedste ved det hele, er, at området ikke er så kendt som mange andre destinationer i Europa.

Du er sikkert forfærdeligt træt af at stå i liftkø, hver gang du er på ski. Du kan risikere at vente i tyve minutter ved en lift, for så at stå på ski i fem, og derefter igen ende i et 20-minutters liftkø-helvede.

Vil du helst bare stå på ski det meste af din ferie?

Hvem vil ikke det, men hernede kan det virkelig lade sig gøre.

Liftkøerne kan slet ikke sammenlignes med andre områder - hernede skal du bare nyde området og dine egne brede sving.

Og når du ikke lige gider at lege rundt mere, så kan du jo slå et smut forbi det nærmeste after-ski sted.

Her kan du nyde en varm chokolade eller måske den italienske specialitet, Aperol Spritz, til fine priser. Da byen er så lille, som den er, har priserne heller ikke taget skade af for meget turisme.

Offpiste

Offpisten hernede er intet mindre end fantastisk. Hvis du elsker det fineste og mest urørte puddersne, vil Passo Tonale være stedet du skal hen.

Enhver der skriver om Passo Tonale bør nævne det her!

Her kommer du til at opleve nogle af de bedste offpist dage nogensinde.

Det har jeg hvertfald selv.

Det er ikke som på andre destinationer, hvor du kan være tvunget til at gå lange distancer, prustende igennem sneen. Her kan du bare hoppe af liften og køre direkte ned i offpisten.

Mulighederne er tæt på uendelige. Selv efter en uge uden nysne, kan du uden problemer ramme et sted, hvor du er første mand/kvinde til at lave spor.

Hvor vildt er det lige?

Der findes mange forskellige ruter at vælge imellem, men føler du for en laaaaaaang tur i offpisten, så læs om nogle af mine favoritter lige herunder:

Sgualdrina Cantiere

Det her er en 8 km lang offpiste-tur, hvor vinden og solen sjældent ”forstyrrer”, hvilket fører til den urørte puddersne jeg nævnte tidligere.

Efter 3 ture i forskellige lifter kommer du op til toppen af Presena gletscheren. Her starter eventyret kendt som Sgualdrina Cantiere.

Det er en sand fornøjelse med så få spor, at man nemt kan finde sit eget

Det er en sand fornøjelse med så få spor, at man nemt kan finde sit eget.

Fra top til bund har du Passo Tonales fineste vare, offpisten, der bare venter på at blive indtaget. Når du har swooshet dig igennem denne lækkerbisken af en tur, rammer du det der kaldes “tunellen”.

Den her tunnel blev bygget af østrigske arme, som en genvej igennem bjerget, hvis man var en af tøsedrengene, der ikke lige havde overskuddet til at tage turen hele vejen rundt om.

I dag fungerer den som en transportsvej, der forbinder de to sider af bjerget, både for dem som kører nedad, men også for de mere hardcore, der er på vej op med deres randonéeski.

Canale de Diavolo

Jep du har gættet rigtig, navnet betyder noget med djævel.

På den her tur starter vi med at gå en smule, og efter en rask tur op af bjerget med skiene på ryggen, kommer du til Canale de Diavolo, Djævelspasset.

Djævelspasset er skåret som et meget dybt V, og kan være lidt udfordrende.

Når du står på toppen har du en rigtig fin udsigt over pisterne i Passo Tonale, og det hele kan virke meget idyllisk og betagende.

Men lige under dig begynder djævelskaben, og hvis du kaster dig ud i det, vil du opleve noget af det sjoveste skiløb du nogensinde har prøvet.

Earn your turns. En lille kravletur gør ingenting, når destinationen er Canale de Diavolo

Earn your turns. En lille kravletur gør ingenting, når destinationen er Canale de Diavolo.

Med en stejl nedfart og klipper på begge sider, er dette ikke et sted, du skal begive dig ned af, uden dels at kende terrænet, men det skal også have sneet en hel del dagen før.

Den bedste metode er at køre med nogle af de lokale offpiste guider, som har en enorm viden om alt, der har at gøre med offpiste i Passo Tonale.

Sådan sørger du bedst for ikke at blive fanget i noget, der kan risikere at blive ubehageligt.

Piste Paradiso

På den sidste tur skal du tage gondolen op mod gletscheren. Lidt efter kommer der en sort piste, og du skal dreje af før du rammer den. Snart vil du opleve et stykke offpiste, du sendt vil glemme.

Nogen ville måske kalde det paradis.

Om du kører til højre eller venstre for den sorte pist er ligegyldigt, paradiset er at finde på begge sider.

Som sagt Passo Tonale er sne-og solsikkert

Som sagt. Her er sne-og solsikkert.

Igen er valgmulighederne mange.

I djævelspasset var der klipper overalt, men her vil du køre på et stykke der nærmest ingen klipper har, kun masser af det vi helst vil have.

Sne!

Noget kunne tyde på at de har tænkt over navnene.

Endnu en solrig udsigt fra Passo Tonale

Endnu en solrig udsigt fra Passo Tonale.

Det fede ved Passo Tonales offpiste er, at uanset om du kører den rigtige vej eller ej, så vil du altid komme ned til en lift, der i sidste ende nok skal bringe dig hjem.

Så du slipper for de forfærdelige gåture i slutningen af dit løb, du nemt kan opleve andre steder, hvis du er kørt forkert.

Husk nu at tænke dig om, inden du kaster dig ud i offpisten. Ikke kun hernede, men alle steder. Hvis du er tvivl om noget, så spørg guiderne for en sikkerheds skyld.

Det ville virkelig være en skam hvis man skulle komme ud for et uheld, i så smukke omgivelser.

Med de her tre anbefalinger, er jeg sikker på, at du kommer til at trives på din ferie i det skønne Passo Tonale!

Mai og Anton
Nortlander guider i Passo Tonale 2013/14

P.S. Kender du et sted der er mere sol- eller snesikkert i Europa? Jeg ville elske at høre om det i kommentarfeltet herunder!

Læs her vores post nummer 2 fra Passo Tonale!

 

Kategorier: Offpiste, Passo Tonale, Ponte di legno

Nortlanders skiblog

Skiferie, need-to-knows og gode råd

Her på bloggen finder du alt lige fra tips og gode råd, guides til forskellige destinationer, billigste afterskisteder, snestatistikker... Med andre ord finder du alt det, du har brug for at vide før, under og efter din skiferie.

Har du en god idé til et emne eller tema, så send en mail til info@nortlander.dk - Så gør vi, hvad vi kan for at leve op til dine ønsker. 

God læselyst! 

    Nyeste blogindlæg