nortlander_skier_1600x992

Nortlander blog

Skiferie med et lille barn

Udgivet af Pelle Hvenegaard den 07-03-19 15:23
Pelle Hvenegaard

Havde egentlig tænkt, at jeg skulle komme med ti gode råd til en skiferie med et lille barn, men har erfaret, at der er ligeså mange råd, som der er folk der tager på ski – og de fleste er sikkert vældigt gode. Tror heller ikke, der findes ti generelle gode råd, der passer på alle, for familier, folks behov og ikke mindst børn er forskellige. Derfor er det her ikke den ultimative guide til en succesfuld skiferie med børn, men blot vores erfaringer og tanker. I kender jer selv og jeres barn bedst, men forhåbentlig kan vores oplevelser inspirere og generere idéer – hvis ikke, så er det jo bare at parkere dem på den i forvejen godt fyldte hylde med ”tåbeligheder i verden”.

Helt kort fortalt, så er vi en lille familie på tre. Vores datter blev tre år i december, og vi tog på skiferie med Nortlander til St. Anton i uge 8, 2019. Vores datter er adopteret, og det betyder, at der er nogle ekstra store krav til genkendelighed, forudsigelighed, stabilitet og ro, MEN når det så er sagt, så er det min oplevelse, at alle børn sætter ret stor pris på de ting.

thumbnail_Danski-Pelle-Hvenegaard-6Pigerne helt på toppen – liiidt lang tur ned med den lille mellem benene, men syntes lige de skulle op og kigge.
 
 

Før skiferien

Styrk balancen – vores pige fik sit første trehjulede løbehjul, da hun var halvandet år og det har sammen med en fin lille løbecykel virkelig styrket hendes balance. Det var en kæmpe fordel, da hun skulle på ski (og betød i øvrigt, at hun fløj afsted på en cykel med pedaler uden støttehjul i andet forsøg!), så kan kun anbefale alt, hvad der sparker til en god balance.

Se YouTube – For at forberede vores datter på, at vi skulle afsted, fortalte vi hende selvfølgelig, at vi skulle på ski – men hvad er egentlig en skiferie og det at stå på ski? Det er givet for os, men hvor skulle et lille barn vide det fra? Så vi så en masse videoer med børn, der stod på ski på YouTube. Her kunne vi også se, hvad det vil sige at plove – eller lave ”pizza" som mange kalder det – og selv om det er abstrakt at forstå for sådan en lille størrelse og en der aldrig har stået på ski, så er det fint at lade hende se det, så det ikke er helt fremmed, når hun skal prøve det.

Prøvetur – En måneds tid før vi skulle afsted, tog vi en dag til Isaberg i Sverige, der ligger tre timers kørsel fra København. Det var super, lige at give hende en fornemmelse af, hvad det egentlig var for noget, vi skulle senere. Det gjorde det meget lettere at snakke om op til. Samtidig gav det os også en indikation om, hvor sjovt, hun ville synes, det var og hvor meget hun ville kunne stå – med andre ord; hvor mange spil og alternative beskæftigelser, vi skulle tage med, og forberede os på at skulle bruge tid på. Heldigvis klarede vores pige den første prøvelse med at komme ned i et par stive skistøvler med bravur, og hun synes faktisk, de var sjove at have på – og så var vi godt i gang. Ved ikke, hvad vi havde gjort, hvis hun nu havde råbt og skreget og nægtet, eller havde hadet at stå på ski, for ferien var jo bestilt – tænker derfor med fordel, at man måske første år tager en kortere tur eller en prøvetur på en dag eller to, inden man brænder hele budgettet af på en lang skiferie, der ikke bliver sjov for nogen, hvis skiløbet fx stopper allerede ved skistøvlerne for den lille.

thumbnail_Danski-Pelle-Hvenegaard-1
Første tur – fingers crossed!

Lad barnet pakke – Hver gang vi har skulle rejse, skiferie eller ej, har vi ladet vores datter pakke det legetøj og de bamser, hun gerne vil have med. Det gør, at hun er med i den lidt forvirrende proces med at skulle pakke og flytte sig, som godt kan give lidt utryghed. Samtidig bringer det noget af det kendte med derned, som også kan give ro dernede. Det er dog vigtigt, at man også som forældre pakker legetøj, bøger og spil med i rigelige mængder, for man skal nok regne med at skulle ”slå en del timer ihjel” væk fra pisterne.

 

Turen derned

Jeg skal ikke kunne sige, hvad der er den bedste transportform med små børn, men vi fløj. For os ville 12-14 timer i en bil med den lille være uoverskueligt langt tid og potentielt resultere i et ordenligt rabalder, når hun ikke gad sidde fastspændt i en stol længere – men hey; I kender jeres barn bedst. Men her er vores tips til en flyvetur:

Snacks – Vi har altid en masse forskellige snacks med, som vi ved, den lille kan lide. Så er vi ikke afhængige af at skulle vente på den lille servicevogn, der ikke nødvendigvis har de kiks eller den gulerodsstave, som hun kan lide – og selvom flymad er rimelig neutralt, så er der hos os ingen garanti for, at det ryger ned. Vi har også en tradition med, at hun får en æske M&M’s, som vi altid køber i lufthavnen. Det er fin tradition, som hun nu kender og glæder sig til – og de små chokolader kan strækkes over mange timer, hvis det er behovet – og ja, den ellers strikse regel om at slik og søde sager kun er noget, man får om fredagen hos os, den er ophævet på ferier.

Overraskelser – nu skal man jo nok sjældent flyve særligt langt, når man skal på ski, men derfor kan overraskelser alligevel anbefales. Vi laver tit små pakker, når vi skal flyve. Det kan være alt fra en æske modellervoks (der er god underholdning for alle!) til en lille tegneplade, en pixibog eller blot en lille æske rosiner, vi har pakket ind. Små ting, der kan fange et stykke tid og gøre det hele lidt hurtigere og lettere – vi regner med cirka en overraskelse i timen.

 

På skiferien

Tålmodighed – al ting tager tre gange så lang tid, når man har en lille med. Flyverdragten, handsker etc. tager bare tid, og små ben går langsomt – især når hver en snebunke skal hoppes i og smages på. Vi skruede tempoet ned, så hun kunne følge med. For at ”få det meste ud af dagen”, kunne vi selvfølgelig godt have sat vækkeuret tidligt og stresset afsted den første morgen for at få lejet ski, inden lifterne åbnede, men vi havde ro på. Vores pige havde sovet lidt uroligt på grund af det nye sted, og vi ville gerne give hende tid til at vende sig til det hele. Det var vigtigt, at vi kom godt fra start på ferien, for den kan godt blive lang med et barn i baglås. Vi hyggede os derfor den første morgen med lang morgenmad og leg, og vi var først nede ved skiudlejningen lidt over ti. Det var fantastisk, for vi undgik de lange køer og det kaos der altid er på en ”skiftedag”, noget der ikke havde været sjovt med en lille pige. Vi var først på pisten lidt over 12 – et no go før i tiden, men med en lille pige, der alligevel kun kan stå nogle timer i streg, så var det fint, og i hvert fald på hendes præmisser. Vi har oplevet, hvordan hun reagerer, hvis vi stresser. Det bliver ikke sjovt for nogen, og tror ikke vi havde haft sådan nogle sjove første timer på ski, som vi rent faktisk fik den første dag, hvis vi havde drønet afsted fra morgenstunden – og det var skønt og vigtigt for resten af ferien, at den kom godt i gang.

thumbnail_Danski-Pelle-Hvenegaard-8
Der øves på pisten – skønt det kan være svært, som grøn lille skiløber, at holde opmærksomheden rettet mod sin far, med alle de spændende nye indtryk.

Tilsidesæt egne behov – regn IKKE med, at det bliver en skiferie, som I måske kender det. Vi stod i hvert fald ikke tilnærmelsesvis så meget på ski, som vi plejer – og 90% foregik på børnebakken i fuld plov. Vi var heldigvis forberedte på at tilsidesætte vores egne behov totalt. Skiferien var for vores datter skyld, eller i hvert fald på hendes præmisser, så alt voksenskiløb var bare en skøn bonus. Vi har begge stået masser på ski og elsker det, men denne her gang handlede det om, at få hende i gang, og at få hende til at elske det. Det er jo samtidig også en investering i fremtidige skiferier, hvor hun forhåbentlig hurtigt kan følge med os over alt, hvis hun da ikke kører fra os og smutter over til de seje drenge og piger i ”snowboard-parken”. Hvis man har fokus på den lille og hendes behov og udvikling, ligger der en masse glæde i at opleve, når hun fx pludselig fanger ”det der med vægten” og begynder at dreje – eller når hun bare skraldgriner, hvis man tager hende mellem benene og giver gas derned ad. At se hende glad er 100 gange mere givende nu end at sætte en ny fartrekord eller besejre en pukkelpist – been there done that. 

Rejs med andre med børn – Vi havde nogle venner med en lille pige på samme alder som vores, der også var i St. Anton på samme tid. Det var fantastisk, at de to piger havde hinanden. De var rigtig gode til at inspirere hinanden på børnebakken, hvor den ene også ville som den anden og omvendt. Samtidig kunne de også sidde i timevis og lege sammen i en snedrive, når skiløbet lige skulle have en pause. De to piger havde dog også hver deres egen rytme, og det var faktisk rigtig fint, at vi ikke boede sammen, så de ikke blev kørt ekstraordinært trætte ved hele tiden at skulle tilpasse sig den anden. Det var det samme på bakkerne – bare fordi den ene var færdig med at stå på ski, så var den anden det ikke nødvendigvis, og der lyttede vi til dem hver for sig og gav dem plads til at gøre tingene hver for sig også – men det var grundlæggende en gave, at de havde hinanden. Det gav også os forældre mulighed for at dele os op. Vi to fædre havde nogle fantastiske morgener med super skiløb, mens kvinderne havde børnene – og selvfølgelig omvendt. Så det at rejse med andre børnefamilier er også en mulighed for rent faktisk at få stået lidt på ski, sammen med andre voksne (hvilket jeg synes er sjovest) og ikke bare alene, hvis man kun er to afsted og den ene skal passe.

thumbnail_Danski-Pelle-Hvenegaard-2
En bunke sne og en skistav, så var pigerne underholdt i timevis.

Lejlighed eller hotel? – Vi boede i lejlighed og det fungerede rigtig godt for os. Vores pige har brug for rigtig meget ro omkring det at spise og derfor kan det være for voldsomt for hende, hvis alle måltider skal indtages sammen med andre, fx i en hotelrestaurant. Jeg tror andre børn – og måske lidt større børn og måske vores pige på sigt – vil synes det er rigtig fedt med stor morgenmadsbuffet, hvilket der jo også er noget genkendelighed i, trods alt. For lidt større børn tror jeg også det vil være super sjovt at spise på restaurant hver dag, men for en pige som vores, og nok også for andre helt små børn, så tænker jeg, at den ro og den uafhængighed, man har i en lejlighed, er rigtig god. For os er det lige nu, når vi rejser, alfa og omega, at vi har et sted, hvor vi kan trække os tilbage og selv skabe rammerne uafhængigt af andres spisetider eller lignende og dermed få mulighed for at få ro på og at kunne gøre det trygt og rart – og så hjemligt som muligt. Til gengæld kunne jeg godt have brugt den daglige rengøring på et hotel, der jo tvinger en til at holde lidt mere orden, så resten af familien ikke skulle have set på mine bunker af surt skitøj hele ugen :) 

Brug en arrangør – før vi fik barn har vi altid selv arrangeret vores rejser. Det har været skønt, men nu nyder vi at rejse med en arrangør. Nu hvor vi rejser med et lille barn, oplever vi, at det er ekstremt dejligt, at der er nogen, der har arrangeret det hele for os. At vi bliver modtaget i lufthavnen og vist hen til ens bus, fulgt helt til døren, at vi kan spørge om praktisk i forhold til skileje, skiskole, restauranter osv. hos nogen, der kender området – og så er det fantastisk, at der er nogen der har tjekket at ens hotel eller lejlighed ikke er helt til hest – noget vi har prøvet et par gange, hvor vi selv har arrangeret. At vi rejste med Nortlander gjorde, at vi selv kunne slappe 100% af og koncentrere os om at hygge os med vores pige. Det gjorde oplevelsen meget bedre for alle.

thumbnail_Danski-Pelle-Hvenegaard-5
Første tur i en stolelift – høj sol og godt humør.

Bo tæt på liften – vi boede 50 meter fra den nærmeste lift og det var helt fantastisk, for man slæber, når man har en lille med. Der er lige et par ekstra ski og ofte et træt barn, der skal bæres og så er det rart, at der ikke er så langt at gå i de skistøvler, der ikke ligefrem er lavet til lange traveture. Derudover er det også rart, at der ikke er langt hjem, hvis man som os tit har glemt en af de mange ting, man har med sig, når man har en lille med – eller hvis man har brug for lige at tage ”hjem” og tage en times pause.

Husk en kælk - vi kan anbefale at tage en lille kælk med, eller købe en dernede. Den kan være fin afveksling fra skiløbet og er super som transport af både træt barn, skiudstyr eller indkøb.

thumbnail_Danski-Pelle-Hvenegaard-3
En kælk gør underværker, både som afveksling til skiløbet, men også som transport af udstyr og/eller trætte børn.

Leg og lav andre ting – Selvom man som os har et ret udholdende barn på ski, så vil der være behov for at lave andre ting. I St. Anton var der en fantastisk svømmehal med et dejlig varmt bassin, hvor vi kunne svømme udenfor og ligge og plaske rundt med de sneklædte Alper som baggrund. Fantastisk afveksling til skiløb. Vi kælkede også og legede rigtig meget i sneen – både fangeleg i skistøvler og med ski på, hvilket gav en god føling med de ting, men også bare i sneen, hvor lidt bestik og en skål fra lejligheden var rigeligt til at holde de to små piger beskæftiget i timevis med at lave ”mad” i og af sneen. Nu havde vi fantastisk vejr, men ellers, så gå ikke ned på spil, tegneredskaber og andet indendørslegetøj, hvis vejret skulle drille eller den lille bare har brug for at være indenfor.

thumbnail_Danski-Pelle-Hvenegaard-4
Den opvarmede offentlige pool i St. Anton – dejligt alternativ for alle til skiløbet.

Gode råd til ski – Hmmm – her kommer jeg nok lidt til kort, for der er 100-vis af metoder og idéer om, ”hvad der er rigtig” i forhold til en lille, der skal stå på ski for første gang. Vi havde dog den tilgang til det, at det vigtigste var, at hun havde det sjovt. Tanken var, at havde hun det, så skulle hun nok få lært at stå på ski, og så er chancen for, at hun vil afsted igen, nok større, end hvis vi havde presset på eller smidt hende i en skiskole, hvor hun ikke havde lyst til at være. Vi legede som sagt rigtig meget med at løbe rundt i skistøvler eller med ski på i sneen. Vi øvede os også rigtig meget på en lille meget flad bakke, hvor en af os trak hende op og sendte hende afsted ned til den anden – en leg vi udvidede med, at hun skulle lege henholdsvis stor bjørn (armene op over hovedet), lille mus (ned i knæ og foldet sammen som en ”kugle”) og så flyvende fugl (med armene ud til siden som vinger). På pisterne stod hun mellem vores ben, mens vi holdt under hendes arme. Alternativt holdt vi en skistav på tværs som hun så kunne holde i, og så igen de samme modeller, hvor vi bare kørte baglæns foran hende. Vi kørte også en del med sele. I det hele taget afvekslede vi meget og ved ikke, om det er det rigtige, men hun synes det var sjovt og holdt ud i overraskende mange timer på den måde – og det var det vigtigste for os. Ploven lærte hun ikke rigtig i denne omgang, men hun kunne faktisk dreje rigtigt før vi tog hjem, og det andet skal nok komme næste gang eller næste gang igen – vi har ikke travlt og det vigtigste er, at hun synes, det er så sjovt, at hun gerne vil afsted igen.

thumbnail_Danski-Pelle-Hvenegaard-9
Ikke så meget pjat – sut i kæften og så bare derudaf...

Skiskole – Rigtig mange havde opfordret os til at lade hende starte på skiskole. Vi undersøgte også om det var muligt dernede, men dog med en dansk skilærer og så enetimer sammen med vores venners datter. De er kun tre år og vi synes det ville være for voldsomt at sende dem afsted med en Østriger på et stort hold. Det var muligt at få en dansk lærer, men vi var for sent ude – så lektien var – bestil det på forhånd hjemmefra, hvis det er det man vil! Det var dog ikke det store afsavn, for mere travlt har vi altså ikke med, at hun lærer det helt korrekt og tror i virkeligheden, at hun nok skal komme godt efter det, hvis hun synes, det er sjovt. Sådan er det i hvert fald gået med både løbehjul og cykel…

thumbnail_Danski-Pelle-Hvenegaard-7
Caroline har overtaget rollen som skilærer.

Traditioner og genkendelighed – Vi har rigtig god erfaring med at skabe små traditioner som fx det med M&M’s i flyveren. Det gør vores datter tryg. Derfor spiste vi også for det meste frokost samme sted, hvilket var dejligt genkendeligt og gav ro på. Vi fandt også et skønt konditori, hvor pandekagerne var så gode, at hun spiste hele 4 styks en dag! Det var et godt sted at have i baghånden, når hun var træt og på nippet til at blive godt umulig – det kunne udsigten til pandekagehuset altid kurere.

Fredagsslik – hele ugen! – Vi droppede som sagt reglen om én ugentlig slik- og kagedag. Man hakker energi af og små vingummibamser, chokoladekiks og andre søde sager (og frugt!!) kan gøre underværker og holder det høje humør kørende i flere timer end ellers. Så vores lommer og min rygsæk var fyldt med den slags ”benzin”.

Der er som sagt masser af andre gode råd og tips – og har du nogle andre, så skriv dem gerne i en kommentar – for inspiration og idéer kan man ikke få nok af :) 

God skiferie!!

Pelle

Kategorier: St. Anton, Aktiviteter, Tips, Familieferie

Nortlanders skiblog

Skiferie, need-to-knows og gode råd

Her på bloggen finder du alt lige fra tips og gode råd, guides til forskellige destinationer, billigste afterskisteder, snestatistikker... Med andre ord finder du alt det, du har brug for at vide før, under og efter din skiferie.

Har du en god idé til et emne eller tema, så send en mail til info@nortlander.dk - Så gør vi, hvad vi kan for at leve op til dine ønsker. 

God læselyst! 

    Nyeste blogindlæg