nortlander_skier_1600x992

Nortlander blog

Interviewserie om skiløb: Carving/Slalom

Udgivet af Frederik Lundgren den 06-09-14 04:57

Nortlander vil igennem den nærmeste fremtid bringe dig tre interviews omkring skiløb, og hvilket noget udstyr du skal bruge til de forskellige former for skiløb.

Jeg har snakket med tre eksperter om, hvad der er godt at have med, og hvorfor det er disse ting du skal bruge, for at gøre din tur helt perfekt.

I denne anden omgang har jeg interviewet Frank fra Steep & Deep i Holte omkring carving. Steep & Deep har netop fungeret som navnesponsor på Steep & Deep Alpin DM i Funäsdalen, som blev afholdt i uge 12. De har derfor en enorm viden på området, og de var heldigvis villige til at dele lidt ud af den. Jeg bad ham om at nævne 10 ting, som var gode at have med på en perfekt carving tur!

1. Vælg efter dit niveau

“Vælg ski og støvler der passer til dit niveau og dine ambitioner. Udvalget er så bredt i dag, så jo mere tydelig d
u er omkring hvad du ønsker, jo bedre bliver dit resultat også. Det er klart at hvis du har intentioner om at stå på piste det meste af tiden, så er en pisteski det oplagte valg i modsætning til en bred offpiste ski.

 

2. Beskyttelse

I dag ses der klart flest skiløbere med hjelme, men det er stadig ikke alle der kører med dem. Køb en! Den er virkelig et must, og du har den på mange timer om dagen, så derfor er det vigtigt at vælge noget som passer dig, og som er behageligt at have på.

Efterhånden ser du også oftere og oftere pisteløbere med rygskjold, som førhen måske mere var forbeholdt freestyle ski og freeriding. Der er mange mennesker på pisten, og folk kører hurtigt, så derfor er det en god idé. Her er det også vigtigt at vælge noget der sidder behageligt, ellers bliver du hurtig træt af det.

 

3. Gode goggles!

Hent noget vejledning til hvilket noget udstyr du skal brugeI dag kører mange stadig med solbriller, men jeg mener at du bør investere i et par goggles(skibriller). De er i dag blevet så gode, at du kan vælge forskellige linser til, og nærmest vælge efter behov og vejr. Her er det også vigtigt, at ens goggles passer til den hjelm du har valgt.

4. Vand

En ting som mange måske ikke tænker over er, at det er vigtigt at have noget med at drikke. Du kan gøre det på mange forskellige måder, om det bare er en flaske eller om det er en hydrobag (en taske med vandbeholder og slange), det er egentlig op til en selv, bare du har lidt med.

 

5. Ordentligt undertøj

Til selve turen på pisten er det vigtigt at holde sig varm og tør. Derfor er det smart at have noget godt skiundertøj på. Du kan have den fedeste jakke på, men hvis du er klædt forkert på inden under, er det ligegyldigt. Det samme gælder for skisokker, vælg nogle gode sokker med lidt uldindhold i, det varmer og det lugter ikke så meget.

6. Gode handsker

En god ting er også at have nogle ordentlige handsker med. Igen er det meget individuelt, alle fryser ved nogle forskellige temperaturer, og det er kun dig der ved, hvad der er bedst for dig selv. Handsker kommer i mange forskellige varianter, de kan sågar fås med indbygget varme.

7. Tørre støvler

Noget du nok ikke lige har med når du står på ski, men er en god ting, det er støvlevarmere eller støvletørrere. De sørger for at dine støvler er tørre og varme dagen efter en lang tur, så de er klar til en ny dag på pisten.

8. Voks

Herefter kan du nørde lidt. Hvis du går rigtig meget op i dit skiløb, kan du have ekstra voks med til dine ski, hvis de skal have lidt ekstra glid på pisten.

9. Kantfil

I samme afdeling kan du have en lille kantfil med til sine kanter, så ens kanter er godt skarpe, og du kan skære pisterne ordentligt hver dag.

10. Rejs ordentligt

Til sidst er det en god idé at have dit udstyr pakket ordentlig ind, hvis du skal ud og rejse med det. Dine skistøvler i en støvletaske og skiene i en skitaske. De kan godt få nogle knubs undervejs, især hvis du flyver.”

Er nogle mærker der er at foretrække eller som er bedre?

“Nej det vil jeg ikke sige. Der er så mange gode mærker i dag, og der er så mange fede ski på markedet, så det er enormt svært at fremhæve et mærke frem for et andet.

Dog vil jeg sige, at der er nogle mærker, der er bedre til nogle typer ski end andre.

Jeg skal ikke være dommer over, hvad det er, det kan næsten være som en religion for nogle, hvad de synes der er bedst. Udvalget er så fedt i dag, så der er så meget at vælge imellem.

Det samme når det kommer til støvler. Fødder er forskellige, der er forskellige pasforme til deforskellige mærker. Den støvle du måske synes er den fedeste, det kan være jeg synes det er den værste, fordi den ikke passer min fod.”

I forhold til ren pisteski, hvilket mærke er så bedst?

“Jamen du får mig simpelthen ikke til at sige det, der er så mange gode mærker. Det der er vigtigt, det er at vælge den rigtige type ski i første omgang. Til sidst kan du så stå med ski A, B eller C. Det er små nuanceforskelle, der adskiller skiene til sidst. Det er vigtigere med skivalget end skimærket.”

Er der nogle effekter eller features hos specielle mærker som du kan fremhæve?

“Ja altså, jeg synes, vi har været igennem en sæson, hvor der har været nogle fordele fra forskellige mærker. Salomon har en ski, der kaldes “Enduro” , hvor skien har en effekt, der hedder “rocker”. Det er en rigtig god all-mountain ski, og den måde de har bundet tingene sammen på, virker super godt.

Elan kører med noget der kaldes højre-venstre ski, Amphibio hedder det også, hvor du har noget, der hedder “camber” på indersiden og så det førnævnte “rocker” på ydersiden. Det bliver meget teknisk, men det gør at du carver rigtig godt, så den er bestemt værd at fremhæve.

Det er meget indviklet at forklare “rocker”-teknologien, men den bruges i rigtig mange ski, lige fra carving til freeriding. Det er en meget gennemgående feature på ski i år.

Der-er-virkelig-meget-at-vælge-imellem.

Der er virkelig meget at vælge imellem

Men igen det er virkelig svært at sige, hvad det er der gør, at lige præcis den ski skiller sig ud. Det kan være omtale eller en god anmeldelse, som gør den lille forskel.

En ting kan jeg sige! Hold op hvor er der mange fede ski på markedet, det er virkelig en fornøjelse at opleve.”

Er der nogle destinationer i Europa som er bedre end andre, når det kommer til pister?

“Uha, igen er du inde og røre ved noget som er meget individuelt. Altså som eksempel kan man sige, folk der kommer i St. Anton, der er næsten ikke andet en St. Anton for dem. Ligeså med Val d’Isere og Val Thorens. Det du skal gøre dig klart, inden du tager afsted, det er hvad du søger med ferien. Er du afsted som familie, er det en drengetur og hvem er du som skiløber, hvad er det du ønsker dig.

Nogle steder i Frankrig er skiløbet virkelig outstanding, som f.eks. Val d’Isere området, hvor det egentlig er noget af det bedste, vi ser. Et sted som Italien vinder meget frem i øjeblikket, og har haft rigtig meget sne i år, så det har været meget populært.

I Østrig kan du finde nogle gode brede carving pister, men der tager du ikke til for eksempelvis at stå rigtig meget off-piste.

Hvis du kan vælge, så tag dertil hvor der er masser af sne!”

Er der noget du endeligt vil tilføje omkring det at stå på piste eller carving?

“Ja. Når folk først får en rigtig god carving ski på, der skærer godt, en hjelm og et rygskjold, så tror de, at de er uovervindelige. Du skal tænke dig om, når du kører, folk giver den altså gas.

Jeg synes, at folk måske burde være bedre til at få noget undervisning, når de er afsted. Så får du meget større glæde af dine carving ski. Und dig selv at leje en skilærer, og så få det optimale ud af det.”

Hav det godt til, vi snakkes ved næste gang!

Frederik Lundgren
Nortlander Marketing & Content Consultant

Kategorier: Carving

Nortlanders skiblog

Skiferie, need-to-knows og gode råd

Her på bloggen finder du alt lige fra tips og gode råd, guides til forskellige destinationer, billigste afterskisteder, snestatistikker... Med andre ord finder du alt det, du har brug for at vide før, under og efter din skiferie.

Har du en god idé til et emne eller tema, så send en mail til info@nortlander.dk - Så gør vi, hvad vi kan for at leve op til dine ønsker. 

God læselyst! 

    Nyeste blogindlæg