nortlander_skier_1600x992

Nortlander blog

Lad Danmark komme til Alperne og Wagrain

Udgivet af Rune Grumsen den 29-06-15 11:45

Har du før været på skiferie, og er faldet i snak med en af de for dig fremmede personer, der sad ved siden af dig i liften, fordi vedkommende snakkede dansk?

Snak i liften.

Det er altid sjovt at møde nye mennesker på ferien, og det er bare lidt nemmere at kommunikere, hvis man snakker samme sprog.

Wagrain er den mest populære østrigske destination for danskere, og selvom der er rig mulighed for at opleve Østrig og landets indbyggere i Wagrain, kan man godt mærke, at danskerne fylder en god del i byen om vinteren.

Jeg har været guide i Wagrain i sæsonen 14/15, og jeg har i dette blogindlæg samlet nogle af de oplevelser, jeg har haft gennem sæsonen, der har fået mig til at tænke tilbage på kære Danmark.

Man skal ikke lede længe efter de danske instruktører

Hver søndag har jeg selv givet en hånd med i den lokale skiudlejning Skistadl, for at hjælpe folk med at udfylde udlejningssedler, finde skistøvler osv.

Hvis du selv kommer ned i Skistadl søndag morgen, vil du nok blive overrasket over at op imod halvdelen af dem, der arbejder i butikken er danskere.

Skiudlejningen har også en tilhørende skiskole ved navn Rot-Weiss-Rot, hvor cirka 80 % af instruktørerne er danskere.

Det betyder at skiskolen er oplagt til danske familier, da de selv i højsæsonen ikke har haft problemer med at finde danske instruktører til børn.

skistadl_her_holder_skiinstruktrerne_til

De mange danske skiinstruktører, der arbejder i Skistadl, gør det nemt for danske børn at lære at stå på ski.

Du kan blandt andet møde forretningens imødekommende ejer Gitte, der er pæredansk.

Når du har fået lejet dine ski, kan du tage dem med op i Grafenbergliften, der ligger lige ved siden af Skistadl.

På vej ind i Grafenbergliften, kan du desuden tage en skiinfo brochure med pistekort, hvor alt information står på dansk.

En rød gummibåd og en volvo B18 på Afterski-baren Kühberg Alm

Et andet sted hvor jeg til tider er blevet mindet om Danmark, er på afterskibaren Kühberg Alm, hvor vi Nortlander-guider har opholdt os 6 ud af ugens 7 dage.

Kühberg Alm er det perfekte sted at hygge efter at have leget i sneen hele dagen.

Det er en typisk østrigsk afterski-bar, der er pyntet op som kun en østrigsk afterskibar kan være pyntet op.

Alligevel er der nogle småting, der vil lede tankerne hen på Danmark, hvis du deltager i afterski på Kühberg.

DJ’en der som regel spiller østrigsk schlagermusik, sniger ofte nogle danske klassikere ind i sit musikprogram, såsom Volvo B18, den knald røde gummibåd eller Safri Duo, da han har fundet ud af, at de sange skaber god stemning blandt de danske gæster.

Når de danske hits spiller, er det et godt tidspunkt at lokalisere de danske grupper i baren, da mange af dem er gode til at skråle med (i højsæsonen løfter taget sig næsten).

Hvis du henvender dig til personalet med dit folkeskole tysk, kan du også være heldig at blive glædeligt overrasket over at møde en dansker.

I denne sæson har min gode kammerat Rune arbejdet på Kühberg Alm.

Rune er fra Falster, og snakker ikke mere tysk end den gennemsnitlige dansker, men har alligevel fået job på Kühberg, så han kan servicere de danske skiturister.

Når du har fået nok af frugtsnaps, flügerl, Weissbier, og hvad østrigsk afterski ellers indebærer, kan du eventuelt fortsætte aftenen på den hyggelige restaurant Hubertus, der ligger lige i Wagrain centrum.

“Goddag og velkommen” til Hubertus

Når du træder ind af døren, vil du blive hilst velkommen af et stort smil og et ”goddag og velkommen”, af restaurantens ejer, der har lært sig selv at snakke flydende dansk, på trods af at han er fra Østrig.

Restauranten Hubertus.

Restauranten Hubertus ligger lige i Wagrain centrum.

Hubertus har et enormt menukort med masser af lækkerier, og på menuen finder du blandt andet Danmarks nationalret ”stegt flæsk med persillesovs” og ”Coup Danemark”, der består af vaniljeis med chokoladesovs.

Efter en overdådig middag, kan du rykke ind i restaurantens tilhørende bar og bestille en ”dansker flügerl”.

En normal flügerl er en drink med rød vodka og energidrik. En dansker flügerl har naturligvis både rød og hvid vodka.

En anden restaurant hvor du støder på dansktalende personale er Riverside.

Ingen af dem snakker flydende dansk, men de gør alle et sjovt forsøg på at snakke dansk med en meget heftig accent, og kan også svare på simple danske sætninger.

Desuden laver restauranten Wagrains bedste Schnitzler, og du kan opleve livemusik hver torsdag.

Riverside i Wagrain.

Riverside er en af de steder i Wagrain, vi guider har brugt mest. Både til spisning og til fest om aftenen.

Begynder du i løbet af din ferie at længes Danmark alt for meget, er det faktisk muligt at finde godt rugbrød i Wagrain i de lokale supermarkeder. Det er den eneste destination, jeg selv har fundet hvor det er muligt.

Makrel i tomat og leverpostej, må du nok selv medbringe fra Danmark, da det endnu ikke er lykkedes mig at opstøve det.

Vil du gerne på skiferie, men samtidig ikke gå glip af at landsholdet spiller din yndlingssportsgren?

Så er Wagrain også den helt rigtige destination for dig.

Hvis Danmark spiller landskamp, mens du er på skiferie, kan du være sikker på at restauranten Point viser kampen på storskærm.

Især håndboldkampene har været populære på Point i denne sæson, og hvis Danmark vinder plejer kampene at blive efterfulgt af fest og glade mennesker på den store restaurant.

Nr-Danmark-spiller-landskamp-bliver-kampen-vist-p-projektor

Når Danmark spiller landskamp, bliver kampen vist på projektor, og et stort lærred bliver rullet ned fra balkonen.

Selvom du efter at have læst ovenstående, måske forestiller dig Wagrain som en "danskerby", skal du ikke være i tvivl om, at Wagrain har alt, hvad du forbinder med østrigsk charme.

Selvom der er en god portion danskere i byen, snakker de lokale stadig kun østrigsk, serveringspersonalet på restauranterne har lederhosen på, og når du går rundt i Wagrain by, er du ikke det mindste i tvivl om at du befinder dig i Østrig.

Kan jeg friste med typisk østrigsk bondemad?

Vil du have ægte østrigsk kultur, kan du også sagtens finde det i Wagrain.

Jeg kan anbefale dig at bruge en aften på restauranten Bauernstüberl, der ligger i udkanten af Wagrain.

Den ligger lidt afsides, og de færreste danskere finder vej til denne restaurant, til gengæld er den utroligt velkendt blandt de lokale.

Her kan du få serveret typisk østrigsk bondemad, mens du kigger på alle de dekorative nipsting, som hytten er pyntet op med, der hver fortæller sin egen historie.

Restauranten er så traditionelt østrigsk som den kan blive, men er for mig en af de mest utraditionelle restauranter, jeg har været på!

Tager du derop om torsdagen, får du desuden besøg af 3 musikanter i lederhosen under middagen, som skåler med dig efter hvert eneste nummer.

De spiller på harmonika, vaskebræt og rumsterstang, mens ham der spiller rumsterstang jodler en smule i ny og næ.

Wagrain er en utroligt hyggelig by med fantastisk skiløb, og jeg kan kun anbefale destinationen, hvis du skulle være i tvivl om hvor din næste skiferie skal gå hen.

Jeg har i dette blogindlæg prøvet på at fremstille Wagrain som ”lille Danmark”, da jeg selv synes det er en af de specielle og sjove ting ved Wagrain.

Der er en grund til at Wagrain er Østrigs mest populære skidestination blandt danskere. Wagrain har alt hvad der skal bruges til den perfekte skiferie!

Rune Grumsen: Nortlander-guide i Wagrain 2014/15

Kategorier: Østrig, Wagrain

Nortlanders skiblog

Skiferie, need-to-knows og gode råd

Her på bloggen finder du alt lige fra tips og gode råd, guides til forskellige destinationer, billigste afterskisteder, snestatistikker... Med andre ord finder du alt det, du har brug for at vide før, under og efter din skiferie.

Har du en god idé til et emne eller tema, så send en mail til info@nortlander.dk - Så gør vi, hvad vi kan for at leve op til dine ønsker. 

God læselyst! 

    Nyeste blogindlæg