nortlander_skier_1600x992

Nortlander blog

Nu kører bussen (i Livigno)

Udgivet af Alice Svensson den 04-05-15 11:45

Noget som de fleste af vores gæster i Livigno spørger guiderne om er busserne.

Det gælder om at holde tungen lige i munden når man skal finde den rigtige farve bus og den rigtige retning, men efter at man har taget den forkerte bus adskillige gange, så begynder man at forstå logikken.

Jeg vil i dette blogindlæg forsøge at kortlægge buslinjerne, så du slipper for at bruge de første dage af din ferie i Livigno på at køre i forkerte busser.

Bussystemet i Livigno.

Bussystemet i Livigno - alle veje fører til centrum.

Selve byen Livigno er ca. 10 km lang, og byen ligger mellem de to bjergsider Carosello og Mottolino.

Man kan desværre ikke stå på ski fra det ene bjerg til det andet, så det er her busserne spiller en stor rolle, da busserne er det nemmeste transportmiddel.

Men busserne fungerer til gengæld også rigtig godt hernede!

De starter med at køre omkring kl. 7 om morgenen og stopper omkring 20-tiden, så det passer lige med, at du kan nå den sidste bus fra afterskien med skistøvler, ski og stave og derved komme sikkert hjem uden, at det skal koste dig en krone.

De fire buslinjer du skal kende til er den blå, den gule, den røde og den grønne.

Det første du bør bide mærke i, at alle busserne faktiske er gule/orange, så det er altså ikke farven på busserne du skal kigge efter.

Foran i toppen af busserne fremgår det dog hvilken bus det - men da vi er i Italien, så står farverne (selvfølgelig) også på italiensk.

De forskellige bus-farver på italiensk:
Blu – Blå
Rossa – Rød
Verde – Grøn
Gialla – Gul

En rød bus ved Carosello 3000-stoppestedet.

Sådan her ser de fleste (gratis) busser ud i Livigno. Farven på busserne står i øverste display.

Alle busserne er gratis (nej, du skal ikke engang vise liftkort), og de kører alle efter en tidsplan, som du kan finde på skilte ved alle busstoppestederne.

Men igen, vi er i Italien, så ta’ tiderne med et gran salt - de kan sagtens finde på at køre 1 minut før tid og 10 min for sent.

Om lørdagen er der bare generelt mere trafik i byen, og der kører busserne også efter en særlig busplan - læg mærke til om der står et “a” efter tidspunktet, hvilket vil betyde, at den ikke kører om lørdagen.

Busplan for Carosello 3000 Ski Area

Sådan ser busplanerne ud i Livigno - dette skilt signalerer også, at det er her busserne holder ind.

Den gule pil (i en sort cirkel) signalerer hvilken vej bussen kører - altså viser dig på hvilken side af vejen du står.

På skiltet kan du også se hvilke forskellige busser, der afgår fra netop det busstoppested du står ved - for som den opmærksomme læser du er, har du måske bemærket, at de fire linjer (selvfølgelig) overhovedet ikke kører de samme steder hen.

Der er nogle enkelte overlapninger, men ellers har de tydeligvis hvert deres mål og rute.

Vigtige busstoppesteder for dig...

... dette er helt sikkert nogle busstoppesteder du får brug for at kende:

Carosello 3000 Ski Area 11 – Ved dette busstoppested ligger den store (hoved)gondol, som går til toppen af Carosello-siden. Præcis nedenfor ligger de to afterski-steder Hotel Alegra og Stalet også.

Mottolino-Ski Area 3 – Ved dette busstoppested ligger den store (hoved)gondol på Mottolino-siden. Du skal gå et par meter, men hvis du ikke gider trapperne, så bare ta’ elevatoren op.

International Medical Center – En af de private lægeklinikker i Livigno, hvor hvis du er privatforsikret kan tage hen med god samvittighed.

H. St. Michael – Her ligger Vertigo, som er vores skiudlejning i den nordlige del af byen.

Trauma Clinic – Her ligger Vertigo 2, som er vores skiudlejning i den sydlige del af byen + den anden private lægeklinik i byen, som du kan komme til ved at tage den blå eller røde bus.

P. Confortina – Dette busstoppested er det “modsatte” af Trauma Clinic (som du kan se på busplanen). Det ligger på hovedvejen, som du blot skal krydse for at komme til skiudlejningen Vertigo 2. Her kører busserne grøn og gul.

Du har fundet vej til de vigtigste lifter, lægeklinikker og skiudlejningen, så skal du jo også finde hjem. Bor du på et af vores populære hoteller eller i en lejlighed, så se listen nedenfor og se hvilket busstoppested, der er tættest på dig:

Hotel/Lejlighed Nærmeste busstoppested
Pension Cecilia H. St Micheal
Hotel Federia H. St Michael
Hotel Lac Salin Trauma Clinic
Hotel Alegra Carosello 3000 Ski Area 11
Hotel Amerikan Skilift Amerikan
Hotel Touring Centro
Hotel Krone Centro
Hotel Galli Skilift Doss 18
Hotel Cristallo H. Cristallo
Casa Marcos Skilift Doss 18
Rosalba San Rocco Ski Area 17
Natale house Trauma Clinic
Casa Maria Skilift Amerikan
L’arcobi Rotonda Pontiglia
Vallaverde H. Cristallo eller Rin Da Rin
Giorgio H. Cristallo eller Rin Da Rin

 

Som du nok kan læse, så er det altså ikke et helt simpelt bussystem her i Livigno, men forhåbentligt har dette blogpost givet dig lidt mere forståelse for det.

Du skal i hvert fald ikke være bange for busserne - de kører i ring, så det kan aldrig gå helt galt. Ta’ det som ufrivilig sightseeing!

Hvordan kommer man rundt efter kl. 20.00 så?

Livigno by night.

Men hvad så når busserne ikke kører om aftenen? Så kan du tage en taxa!

Det er bare enten at ringe selv eller bede hotellet eller nærmeste restaurant om en taxa, så skal de nok fikse det for dig. Prisen for en taxa i Livigno er 2€ per person om man er mindst 5 personer. De fleste taxa’er har plads til 8 mennesker.

Har du det mindste spørgsmål, så tøv ikke - kontakt din Nortlander-guide! De har taget busserne på kryds og tværs og kender Nortlanders hoteller og lejligheder som deres egen lomme.

Alice Svensson - Nortlander-guide i Livigno 2014/15

Kategorier: Italien, Livigno

Nortlanders skiblog

Skiferie, need-to-knows og gode råd

Her på bloggen finder du alt lige fra tips og gode råd, guides til forskellige destinationer, billigste afterskisteder, snestatistikker... Med andre ord finder du alt det, du har brug for at vide før, under og efter din skiferie.

Har du en god idé til et emne eller tema, så send en mail til info@nortlander.dk - Så gør vi, hvad vi kan for at leve op til dine ønsker. 

God læselyst! 

    Nyeste blogindlæg