nortlander_skier_1600x992

Nortlander blog

Vinsmagning i Sauze d'Oulx! Ved du hvordan man tjekker vinens rigtige farve?

Udgivet af Frederik Lundgren den 09-09-14 21:51

“Det eneste der overgår vinen, er stemningen” nævnte Jan, en nortlandergæst, da vi var ved at færdiggøre vores vinsmagning på “Enoteca Il Lampione”, et absolut højdepunkt i det skønne Sauze d’Olux, der ellers er et sted der byder på rigtig mange højdepunkter. Men det her tog alligevel prisen!

Enoteca Il Lampione (“enoteca” oversættes ganske enkelt “vinlager”) er gemt væk på en af de smalle brostensgader i Sauze d'Olux, der fører til den gamle bydel, kun få minutter væk fra centrum. Den gamle bydel er enormt hyggelig, og er bestemt et besøg værd, og stemningen i bydelen, smitter lidt af på de restauranter der ligger her.

Hvem elsker ikke at starte med en smule bobler

Hvem elsker ikke at starte med en smule bobler?

Når du træder ind, bliver du ramt af netop den hyggelige og klassiske italienske atmosfære. Mørke vinflasker og kunst pryder væggene.

Selv det ene fjernsyn i baren er med til at skabe stemningen, med en hjemlig pejs der brænder løs i digital technicolor, en ret stor kontrast til sportskanalerne på diverse barer. Jeg har før grint af folk derhjemme, der har falsk ild i deres fjernsyn, men af en eller anden grund fungerer det her.

Charlie og Charlotte

Enoteca´s britiske manger, Charlie, var vært for vinsmagningen, sammen med den sprudlende bartender Charlotte. De satte sig selv ved vores bord så længe det var muligt, hvilket var et rigtig fint touch. Det gjorde hele arrangementet lidt mere hjemligt, hvilket var meget i stil med hvordan stedet var indrettet.

To-glade-Nortlander-gæster-med-vores-guide-i-Sauze-dOlux-Pernille

To glade Nortlander gæster med vores-guide i Sauze d'Olux, Pernille

Fra det øjeblik du sætter dig ned ved bordet, til de sidste små sip af italiensk Genopy (en lokal version af “digestifo” lavet fra alpeblomsten), føler du dig velkommen som en af de mange lokale, der kommer hver aften.

Og de kommer altså hver aften - de lokale. Et sikkert tegn på at det er et godt sted. Og et endnu bedre tegn er, at det ikke ligger midt i det hele, men lidt udenfor centrum, og alligevel kommer der lokale hver aften. Det er et sted folk kender!

Hvordan kan du se farven på vinen?

Hvis du før i tiden har troet, at den rigtige farve på vinene, var den du kunne se med det blotte øje så tro om igen. Du tænker måske det lyder lidt tosset, og det er nu ikke fordi rødvinen, rent faktisk er grøn eller noget i den stil, men det du kan læse herunder, er faktisk ret interessant.

Den rigtige måde at se vinens farve på er nemlig at hold et stykke papir op bag det! Charlie fortalte os, at hvis du holder et stykke papir op bag det pågældende glas, kan du se vinens sande farve i nogle få af de øverste millimeter. Farven er faktisk meget anderledes end du lige tror.

Charlie-viser-os-hvordan-man-rigtigt-skal-gøre

Charlie viser os hvordan man rigtigt skal gøre!

Så i stedet for bare at stirre blindt ned i dit vinglas (som du har gjort…), tjek den rigtige farve ud og del din uovertrufne vin-viden! Du vil sikkert imponere de mest rutinerede vin entusiaster, eller også kan du ydmyge dine venner, når i snakker om en rødvins farve. Og efterfølgende kan du smile, som hun gør på billedet herover.

Lær at sige "skål" som de gør i Sauze d'Olux

Charlies passion og henrykkelse over vin er ikke til at overse, det stråler ud af hende, når hun skal tale om emnet. Hun bosatte sig i Sauze for fjorten år siden, lagde Storbritannien, og hvad hun kaldte, “en total manglende interesse for vin der koster mere en nogle få pund,” bag sig, og flyttede til et af de mest vinteresserede lande i verden. Det er lidt af et spring må man sige.

Vores aften på stedet indeholdte en menu på fem forskellige vine, og en hel uddannelse i italiensk skik, opførsel osv. Her er for ekempel noget, du nok ikke ved:

Åbenbart, hvis du siger skål forkert på italiensk, betyder det syv års uheld i sengen! Det er da alligevel lidt af en straf hva’?

Og så tænker du måske "Hvordan kan man sige skål forkert?". Det kan man altså.

Så husk hellere at sige det ordentligt... Ellers ved du, hvad der venter dig! 

Det var alt fra WBSJ denne sæson. Jeg håber du har nydt at læse vores små indlæg, og jeg håber du vil blive ved med at læse dem, når der kommer mange flere næste sæson. Det har været en fornøjelse at skrive til dig!

Hav det godt til vi snakkes ved igen!

-WBSJ

Nortlanders reportere, Bri og Niklas
fra World’s Best Snow Job

Kategorier: Italien, Sauze d'Oulx, Vinsmagning

Nortlanders skiblog

Skiferie, need-to-knows og gode råd

Her på bloggen finder du alt lige fra tips og gode råd, guides til forskellige destinationer, billigste afterskisteder, snestatistikker... Med andre ord finder du alt det, du har brug for at vide før, under og efter din skiferie.

Har du en god idé til et emne eller tema, så send en mail til info@nortlander.dk - Så gør vi, hvad vi kan for at leve op til dine ønsker. 

God læselyst! 

    Nyeste blogindlæg