nortlander_skier_1600x992

Nortlander blog

Den forsvundne pist i Val d'Isere

Udgivet af Emely Svensson den 01-10-14 00:27

Val d’Isere - bare navnet får det til at krible i min ski-hungrende krop...

Skiløbere tager til Val d’Isere af mange forskellige årsager. Det kan være, at de har kommet her mange år i træk - det kan være, at de trænger til nye udfordringer - eller også vil de bare gerne nyde én af verdens bedste skidestinationer.

Rigtig mange tager også hertil på grund af områdets off-pist. Med en masse snefald i løbet af sæsonen, og en let tilgængelig off-piste, er Val d’Isere uden tvivl også en af de bedste off-pist destinationer i Europa.

Hernede er der pudder til alle og til alle niveauer.

Hvis du ikke er helt rutineret, skal Val d’Isere nok sørge for noget til dig. Hvis du derimod er meget rutineret, ja, så har Val d’Isere også noget du kan bruge. Alle skal nok finde det de søger hernede.

Den forsvundne pist i Val d'Isere

Du behøver dog ikke være en off-pist skiløber, for at prøve det som jeg vil fortælle om i dag. De har nemlig en meget kendt pist. Den er så kendt, at den slet ikke er på pistekortet.

Den kaldes den forsvundne piste, eller Piste Perdue/Valleé Perdue.

Denne “pist” findes bag Tommeuses liften. Lige når du er stået af, kan du se et område ude til venstre, som er en lille form for dal. Der skal du ned, og det kan godt virke lidt skræmmende i første omgang.

Jeg skriver “pist”, fordi det her stykke som du skal til at køre på, er meget langt fra, hvad du ellers kender ved en normal pist.

For det første er det ikke en rigtig pist, fordi den som sagt ikke er på pistekortet. For det andet så findes der ikke ret mange pister, hvor du er omringet af bjerge af klipper, når du kører der.

For det tredje så er der nogle steder så smalt pga. klipperne, at det nærmest er umuligt at komme igennem. Det er et sted, der er meget specielt, og noget du ikke vil opleve ret mange andre steder.

Pas på farten

Netop fordi du er omringet af bjerge og klipper med smalle passager, skal du passe rigtig meget på din fart på Pist Perdue. Det kan gå temmelig galt.

Det er på mange måder en ret udfordrende pist at køre på, da du skal stoppe op, dreje og bremse mange gange, og ofte meget brat. Så jeg vil ikke anbefale dig, at du kaster dig ud i det, hvis du ikke føler du har helt styr på dine ski endnu.

Noget andet jeg heller ikke vil anbefale dig, er at tage derned når det ikke har sneet i en periode (hvilket selvfølgelig aldrig sker i Val d’Isere, men hvis det er!). Igen kan klipperne godt blive et problem, hvis de ikke er dækket af sne.

Dine ski kan hurtigt blive utilfredse med dig, hvis du tager dem med på en tur hvor sneen ikke dækker klipperne helt godt nok. Klipper har en tendens til at have en ret rug overflade. Jeg har selv prøvet at rive en ski i stykker på en klippe, det er ikke sjovt...

Men til gengæld er det dyrt.

Det er ikke alle der er plads til i de her omgivelser

Det er ikke alle der er plads til i de her omgivelser

Tag afsted tidligt

Men når der så er faldet sne skal du afsted. Og det skal går hurtigt. Du vil vel ikke misse noget af det bedste skiløb du kan opleve, bare fordi du skal sove længe?

Sørg for at være på Pist Perdue tidligt, og hvis solen skinner, så er dagen jo nærmest allerede perfekt.

På en sådan dag, vil der være rigtig mange mennesker. Ikke bare på Pist Perdue, men over det hele. Og hvis du så står ved Pist Perdue sidst på eftermiddagen, vil sneen ofte være helt opkørt. Så er det altså ikke helt så sjovt at stå på ski der, som det kunne have været.

Stå tidligt op, få den første lift og nyd den dybe sne. Pist Perdue er en meget underholdende tur, der uden tvivl kun bliver bedre, jo mere sne der er at stå i.

Tag afsted med en ven eller guide

En rigtig god regel, også bare generelt når du står på ski, er at stå sammen med en ven eller en guide. Det er ikke smart at stå alene. Der kan ske alverdens ting og sager, og derfor er det en god idé at have en hjælper med.

I det her tilfælde er det smart at have en med, der kender “pisten”. En der ved hvornår man lige skal bremse ekstra hårdt op, der ved hvornår man godt kan give den lidt gas og nyde udsigten. Og en der ved, hvilken smal passage du ikke skal tage.

Det er øv at sidde fast i en for smal passage, hvis du er alene. Nogle steder er der sågar så lavt, at du bliver nødt til at klikke dine ski eller dit snowboard af, for at du kan klatre under en klippe. Det er lidt alternativt, men det er virkelig sjovt!

Ikke kun Pist Perdue

Udover Pist Perdue er der som sagt et fremragende off-pist område i Val d’Isere. Hvis du skal opleve dette på den bedst mulige måde, så hyr en off-pist guide. Han/Hun vil kunne vise dig alle de bedste steder at stå.

Om det så er i de åbne områder eller igennem et smukt skovstykke, så ved guiden hvor du finder det henne. Husk dog altid at have det rette udstyr med, hvis du skal ud og stå på offpiste.

Hvis ikke du ejer det udstyr der er vigtigt at have med på en tur, så kan du altid leje det i en af de mange skibutikker der findes i Val d’Isere.

Uanset hvad du kommer til at opleve i Val d’Isere og på Pist Perdue, så kan du være sikker på, at det bliver et eventyr, du ikke vil opleve ret mange andre steder. Og du kan være sikker på, at et actionkamera eller bare et kamera vil være en rigtig god investering.

Det var alt fra Val d’Isere for denne sæson, have det godt til vi snakkes ved igen!

Emely og Rebecca
Nortlander Guider i Val d'Isere 2013/14

Kategorier: Offpiste, Val d'Isere, Frankrig

Nortlanders skiblog

Skiferie, need-to-knows og gode råd

Her på bloggen finder du alt lige fra tips og gode råd, guides til forskellige destinationer, billigste afterskisteder, snestatistikker... Med andre ord finder du alt det, du har brug for at vide før, under og efter din skiferie.

Har du en god idé til et emne eller tema, så send en mail til info@nortlander.dk - Så gør vi, hvad vi kan for at leve op til dine ønsker. 

God læselyst! 

    Nyeste blogindlæg